Kérdések és válaszok

Forduljon hozzánk bizalommal!
feher-scroll

Kinél alkalmazható a hajátültetés, hajbeültetés?

A hajátültetés lényege a tarkón lévő hajszálak meglévő állapotától, egyéni adottságaitól függ. Azoknál a pácienseknél, akik rendelkeznek megfelelő mennyiségű és minőségű donor területtel (adóterület, ahonnan az átültetendő hajszálakat kinyerik) a tarkó tájékon, a hajtranszplantációs beavatkozás teljes mértékben alkalmazható és elvégezhető, 100%-os tökéletes végeredményt nyújtva.

hajtetoválás

Hogyan lehet megállapítani, hogy valaki alkalmas-e a hajbeültetésre?

Mielőtt a hajbeültetési eljárásra sor kerülne, minden esetben szükséges egy személyes konzultáció az operáló intézettel. A konzultáció során személyre szabott vizsgálat és egy teljes állapotfelmérés történik, valamint megállapításra kerül az is, hogy az adott páciensnél elvégezhető-e a hajtranszplantációs beavatkozás, illetve hogy milyen lehetőségek vannak és milyen végeredmény várható a műtét után.

Hogyan zajlik egy személyes konzultáció?

A konzultáció során megvizsgáljuk a problémás (hajhiányos, kopaszodó) területet, és megállapításra kerül az is, hogy mi az a hajszálmennyiség, amely feltétlenül szükséges a megfelelő esztétikai végeredmény eléréséhez. A beavatkozás tervezésnél nagyon fontos, hogy figyelembe vegyük a páciens egyéni adottságait a donor területen (a hajszálak minőségét és mennyiségét, színét, sűrűségét). A beültetendő hajszálmennyiség meghatározásakor – a szakmai alapok, illetve számos egyéb tényező mellett – figyelembe kell venni a páciens egyedi elképzeléseit és anyagi lehetőségeit is! A hajbeültetés előtt azt is pontosan meg kell állapítani, hogy a tervezett hajszálmennyiség mire elég, milyen sűrűség várható a műtét után, valamint hogy mekkora terület kerül beültetésre, és hogy a későbbiekben esetleg szükség lesz e még további beavatkozásra.

Mennyibe kerül, és milyen költségei vannak a hajbeültetésnek?

A hajbeültetés – mint minden esztétikai beavatkozás – a költségesebb műtétek közé sorolható. Az árak a világ minden táján változóak, melyet az egyes klinikák egyénileg, saját hatáskörben szabnak meg. Van olyan klinika, ahol hajszálban, vagy graftban, és van, ahol csomagárban határozzák meg a műtét árát. A beavatkozás végleges költségét és a teljes műtéti árat az átültetésre kerülő hajszálak mennyisége és az alkalmazott eljárás együttesen határozzák meg.

Miért érdemes a hajbeültetést választani?

  •  a páciens saját haja kerül átültetésre
  • a beavatkozás maradandó és garantált megoldást eredményez
  • a műtét teljesen fájdalom -és kockázatmentes
  • természetes módon állítható vissza a dúsabb hajas állapot
  • hajátültetésre specializálódott sebészek végzik a beavatkozást
  • a graftok beültetése egyesével történik, a beavatkozásnak nem marad nyoma
  • az átültetett hajtüszők örökre megmaradnak, így a hajszálak nem hullnak ki
  • a beavatkozás előtt ingyenes állapotfelmérés és konzultáció
  • a műtét során nincs vágás, varrás, vagy fejbőr eltávolítás, és nem marad hegvonal, seb
  • a kívánt hajsűrűség szinte minden esetben elérhető, így az eredmény 100%-ig garantált

A donor területen marad-e bármilyen nyoma a beavatkozásnak?

Nem, semmilyen maradandó nyom, vagy heg nem fog látszódni a műtét után. Ha több alkalommal megismételjük a beavatkozást, akkor a donor területen természetesen csökkenhet a haj sűrűsége, illetve mennyisége, de nem annyira, hogy ez látványos legyen.

Hogyan zajlik a műtét? Altatásban történik a beavatkozás?

Ambuláns műtétről van szó, a beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik, tehát nincs altatás. Az érzéstelenítő injekció beadása után (a donor -és beültetett területen egyaránt) teljesen elzsibbad a fejbőrterület, ezután a páciens már semmilyen fájdalmat nem fog érezni a műtét során. Az átültetendő hajszálak mennyiségétől függően 1 vagy 2 napos beavatkozást jelent, a két napos műtét természetesen két egymást követő napon történik.

A beültetett területen látható lesz bármiféle eltérés a többi hajszálhoz képest?

Nem, semmilyen eltérés nem fog látszódni. Mivel saját haj átültetése történik, a beültetett hajszálak nem fognak az eredetitől különbözni, vagy elütni. A tarkóról kinyert hajszálak egy kicsivel lehetnek ugyan vastagabbak, – mivel ezek ellenálltak a DHT okozta hormonális hatásnak – de ez a minimális eltérés csak legfeljebb videó-mikroszkópos nagyítással látható. Az átültetett hajszálak fokozatosan nőnek vissza, így az ismerősei csak annyit fognak észrevenni, hogy az eddigi kopasz, hajhiányos területen szép lassan kezd kinőni újra a haja.

Mennyire fájdalmas a beavatkozás?

A teljes műtét helyi érzéstelenítésben történik injekció formájában, mind a hajkinyerés, mind pedig a hajbeültetés során. Az első érzéstelenítő injekciók beadása után már teljesen fájdalommentes a beavatkozás, tehát általánosságban elmondható, hogy az érzéstelenítésnek köszönhetően a műtét alatt a páciens már semmilyen fájdalmat nem fog érezni.

Mikor lehet leghamarabb munkába állni?

A modern eljárásnak köszönhetően akár már a műtét másnapján is munkába lehet állni, de egy teljes hetes regenerálódást, pihenést szoktunk javasolni. Egy hétig tehát érdemes azért otthon maradni, de nem kötelező, viszont az intenzív fizikai aktivitást, megerőltető munkát, tevékenységet 2-3 hétig mindenképpen kerülni kell.

Mennyi idő múlva lesz eredménye? Mikor nőnek ki a beültetett hajszálak?

A beültetett graftok (hajtüsző egységek) kb. 3 nap alatt ágyazódnak be az új helyen a fejbőrbe, ez idő alatt a cigaretta és kávé fogyasztása nem javasolt. A beültetést követően az áthelyezett hajszálak azonnal növekedésnek indulnak és a beültetéstől számított 3-5 hétig növekednek, majd ezután kihullanak. Viszont az átültetett hajtüsző egységek megmaradnak az új környezetükben, ahol is 4-5 hónapos nyugalmi fázisba kerülnek. Ennyi regenerálódási időre van ugyanis szükségük, mielőtt elkezdik termelni az új hajszálakat, melyek szép lassan, fokozatosan növekedésnek indulnak. A végleges eredmény általában egy év után látható, idősebbek esetében előfordulhat, hogy ez csak 1,5 év után következik be.

Mikor látható a végleges eredmény?

A hajbeültetés után a végleges hajnövekedés a 11 – 12. hónapban éri el a kívánt eredményt, és kb. az 5-6. hónaptól kezdenek el nőni az újonnan átültetett hajszálak. Mivel a beavatkozás során a forgórész és a hajszálak dőlésszöge is alakítható, így a beültetett haj teljes mértékben természetes hatású lesz. A továbbiakban pedig ugyanúgy lehet vágni, formázni, szárítani, festeni, stb., mint az eredeti hajat.

A beavatkozás után mennyire lesz természetes az átültetett haj?

A hajbeültetési beavatkozás során az operáló sebész-szakorvos precízen követi az eredeti haj irányát, illetve dőlésszögét, így az átültetett hajszálak teljesen természetesnek hatnak majd, és egyáltalán nem vehető észre, hogy melyik az eredeti, és melyik az átültetett haj. A kinyert és átültetésre kerülő hajszál-csoportok színét, vastagságát pedig a donor területen lévő hajszálak tulajdonságai határozzák meg.

Hogyan történik a hajtranszplantációs beavatkozás?

A hajbeültetés során tulajdonképpen a páciens saját meglévő hajállományából kinyert hajhagymák (hajtüsző egységek, azaz graftok) kerülnek átültetésre a hajhiányos, kopaszodó területre. A fej hátsó tarkótáji részén lévő hajszálak ugyanis nem érzékenyek, teljesen immunisak az androgén kopaszodásért felelős ún. DHT okozta hormonális változásokra, ezért nem hullanak ki sosem. Hajátültetés után az új helyükön is megőrzik ezt a tulajdonságukat, és ugyanúgy viselkednek, mint az eredeti környezetben, ahonnan kinyertük őket, vagyis nem reagálnak a hormonális változásokra, és nem hullanak ki, megmaradnak már életük végéig.

Másvalakinek a haját is át lehet ültetni? Lehet-e mástól donor hajat kapni?

Nem! Hajtranszplantáció során csak és kizárólag a páciens saját meglévő haját lehet átültetni, mivel a beavatkozás során a hajszálakkal együtt a körülöttük lévő kis szövethengerek is átültetésre kerülnek, így az idegen hajat, illetve szövetet a szervezet kilöki magából. Valamint az is nagyon fontos, hogy a hajszálak vastagsága, színe és típusa is ugyanaz legyen. Az átültetendő hajszálak, pontosabban a hajtüsző egységek (azaz a graftok) a fej hátsó részéről (donorterület) kerülnek átültetésre a kívánt területre, vagyis a megritkult, hajhiányos, vagy teljesen kopasz fejfelületre.

Ki tudnak hullani az átültetett hajszálak?

Nem, ez kizárt! Ugyanis a tarkótájékról (donorterület) átültetett hajszálak érzéketlenek, azaz immunisak az androgén kopaszodást okozó ún. DHT hormonra, így nem fognak kihullani már sosem. Élete végéig megmaradnak, és ugyanúgy viselkednek, mint a korábbi helyükön. Amíg tehát a donorterületen megfelelő mennyiségű és sűrűségű haj található, addig ezek a hajhagymák kerülnek átültetésre. A hajbeültetés tehát egy végleges megoldást jelent azoknak, akik kopaszodással, hajritkulással küszködnek, a tökéletes végeredmény pedig garantált!

A kopaszodó terület tovább tud terjedni a későbbiekben?

A beültetett hajszálak az új helyükön véglegesen megmaradnak ugyan, viszont a genetikailag természetes kopaszodási folyamatot a többi területen sajnos ezzel nem tudjuk megállítani. Viszont semmi ok az aggodalomra, mivel a hajátültetési beavatkozást bármikor meg lehet ismételni a későbbiekben azokon a területeken is, melyek további ritkulásnak indultak.

Mi az a donorterület?

Az úgynevezett klasszikus donor terület a tarkótájék fölötti, két fül között elhelyezkedő, kb. 10 cm széles hajas fejbőrterület, innen nyerjük ki az ép, egészséges hajtüszőket és kerülnek átültetésre a kívánt területre. Ezen kívül a fej két oldaláról is lehetséges a haj átültetése, ha a hátsó tarkótáji részen már nincs elegendő, vagy megfelelő minőségű hajmennyiség.

Mennyi ideig tart a hajtranszplantációs beavatkozás?

Az átültetendő hajszálmennyiségtől függően a műtéti beavatkozás egy, vagy akár két napos is lehet, mely általában reggel 8 órától egészen délután 17-18 óráig is eltarthat. A reggel egy rövid megbeszéléssel kezdődik az operáló orvossal, majd a haj rövidre nyírásra következik. Ezek után kezdődik maga a beavatkozás, mely a donorterület helyi érzéstelenítésével indul. Az egyes szakaszok (a hajhagymák kinyerése, a haj beültetése) között természetesen van rá lehetőség, hogy kisebb pihenő szüneteket tartsunk, melyek kb. 10-15 percesek. Dél körül egy hosszabb (fél órás) ebédszünet következik, ami után a kinyert hajszál-csoportok beültetésével folytatódik a műtét.

Mennyi idő múlva regenerálódik a beültetett és a donor terület?

A beavatkozást követően a 2-3. napon felduzzadhat a beültetett terület, de ez szép lassan megszűnik, miután az érzéstelenítő folyadék teljesen felszívódik és távozik a szervezetből. Az apró pici műtéti sebek néhány nap alatt maguktól összehúzódnak, begyógyulnak, viszont enyhe bőrpír esetleg még látható lesz rövid ideig. A legtöbb páciensünk már a beavatkozás után egy hét múlva újra munkába áll, de 6-7 napig mindenképpen érdemes és ajánlatos otthon maradni a fertőzések elkerülése és a regenerálódási folyamat miatt.

Mennyi idő múlva lehetséges egy újabb műtéti beavatkozás?

Ez elsősorban a donor területtől függ. Abban az esetben, ha a tarkó tájékon lévő hajszálak megfelelő mennyiségben és minőségben állnak rendelkezésre, úgy a további beavatkozásra legkorábban 4-6 hónap múlva kerülhet sor, de csak abban az esetben, ha az újabb hajbeültetés egy másik területen történik. Amennyiben az a cél, hogy a már előzőleg beültetett területet tovább sűrítsük, akkor minimum egy teljes évet várni kell az újabb beavatkozásra.

Mikor és melyik évszakban érdemes elvégezni a hajbeültetést?

Az, hogy melyik időszakban kerül sor a beavatkozásra, a végeredményt tulajdonképpen nem befolyásolja. Mivel a beavatkozást követően 3-4 hétig nem ajánlatos erős napon tartózkodni, illetve kerülni kell a túlzott napozást, a strandolást, és mivel senki sem szeretne lemondani a nyaralásról, így kijelenthető, hogy leginkább az őszi-téli időszak a legalkalmasabb a műtétre.

Mennyire rövidre kell lenyírni a hajat a beavatkozás előtt?

A hajnyírást mindig az asszisztensek végzik itt a klinikán, közvetlenül a műtéti beavatkozás előtt, tehát Önnek erre nincs gondja otthon. Ahhoz, hogy mind a hajkinyerés, mind a hajbeültetés maximálisan eredményes legyen, érdemes mindenhol egységesen a teljes hajas fejbőrön – a donor, illetve a befogadó területen is – rövidre (1-2 mm-esre) nyírni a hajat.

Mire kell különösen odafigyelni a hajbeültetés után?

A beavatkozást követően néhány napig nem szabad a beültetett területen feküdni, vagy erősebb nyomásnak kitenni azt, valamint hozzányúlni, vakarni, akármennyire is viszket. A műtét napján és a következő pár napban javasolt mellőzni a dohányzást, vagy legalább egy kicsivel csökkenteni a napi cigaretta adagot, ezen kívül kerülendő az erős, csípős ételek és az alkohol fogyasztása is! Óvni kell a túlságosan hideg és meleg környezettől, valamint 3-4 hétig semmi esetre sem javasoljuk a szaunázást, szoláriumozást, uszoda használatot, valamint a beültetett terület napoztatását, és a megerőltető fizikai igénybevételt, intenzív sportolást sem.

Szükség van-e bármilyen utókezelésre a műtétet követően?

A beavatkozás után semmilyen gyógyszeres, illetve egyéb orvosi utókezelés nem szükséges. Viszont nagyon fontos, hogy a hajbeültetést követően egy héten keresztül napi kétszeri szakszerű hajmosást, öblítést kell végezni, (a fej zuhanyoztatása langyos vízzel) elősegítve ezzel a műtét során keletkezett váladékok, illetve pici pörkök teljes leválását a fejbőrről. Valamint az általunk adott speciális sóoldatos folyadékkal pár napig spriccelgetni kell a beültetett területet, valamint a klinikánktól kapott szintén speciális samponnal hajat mosni.